Gebelikte hipertansiyona dikkat: Anne ve bebeği hayattan koparabilir

Gebelikte Hipertansiyona Dikkat: Anne ve Bebeği Tehdit Eden Bir Durum!

KONYA – Gebelik sırasında hipertansiyon, tüm gebeliklerin yaklaşık %4-5’inde meydana gelir ve dünya genelinde anne ve bebek ölümlerinin önde gelen sebeplerinden biridir. Doğru teşhis ve tedavi ile bu ölümlerin %60’ı önlenebilirken, hipertansiyon hem anne hem de bebeğin sağlığı için büyük riskler taşır.

Hipertansiyon, rahmin kan akışını azaltarak bebeğin gelişimini durdurabilir, erken doğuma, ani bebek ölümüne ve oksijen eksikliğine yol açabilir. Anne üzerinde ise karaciğer, böbrek ve beyinde ciddi hasarlara hatta ölümcül komplikasyonlara neden olabilir. Uzmanlar, düzenli kontrol ve tansiyon takibinin kritik önem taşıdığını vurgulamaktadır. Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hipertansiyonun gebelikte rahat bir gebede iki tansiyon değerinin 140/90’dan yüksek olması durumunda teşhis konulduğunu belirtti ve “Gebeliklerin yaklaşık %4-5’inde görülmesine rağmen, bu durum dünya genelinde anne ölümleri arasında üst sıralarda yer almasının önemini vurguluyor. Ancak bu ölümlerin %60’ından fazlasının önlenebilir olması nedeniyle bu hastaların erken teşhis ve tedaviyle yönetilmesi gerekmektedir.”

“Anne Ölümü En Üzücü Komplikasyonlardan Biridir”

Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, gebelikte hipertansif hastalıkların ve gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi durumunun çeşitli komplikasyonlara yol açabileceğini belirtti. Uteroplazental akımın azalması sonucu bebekte gelişme geriliği, fetal hipoksi ve ani bebek ölümleri gibi durumların izlenebileceğini ifade etti. Aynı zamanda annelerde organ yetmezliği belirtileri ortaya çıkabileceğini ve hatta ölümcül sonuçlarla karşılaşılabileceğini açıkladı.

“35 Yaş Üstü Gebelerde Risk Daha Yüksek”

Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, hipertansif hastalık ve preeklampsi için risk altında olan gebeler arasında 35 yaş üstü gebelerin daha fazla risk altında olduklarını belirtti. Obezite, diyabet, kronik hipertansiyon, çoğul gebelikler gibi durumların da hipertansiyona yol açabileceğini ifade etti.

“Her Kontrolde Tansiyon Ölçümü Yapılmalı”

Op. Dr. Tuğba Sekmenli Tursun, her gebe kadının rutin kontrollerini önemsediğini ve her kontrolde tansiyon ölçümü yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, yüksek risk grubundaki gebelerde düşük doz aspirin kullanımının preeklampsiyi %60 oranında önleyebileceğini ifade etti. Gebelik öncesi obezite, diyabet ya da tansiyon sorunu gibi durumların kontrol altına alınmasının önemine değindi ve yüksek tansiyonu olan gebelerin düzenli takip edilmesinin komplikasyonları minimize edebileceğini vurguladı. Ayrıca, gebe kadınların belirli semptomları dikkate alarak sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / HALİL İBRAHİM TAHA TAŞ – Sağlık

Related Posts

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.