Arjantin’de Reform Paketi Protestoları Çatışmaya Dönüştü

Buenos Aires’teki Kongre binası önünde, ülkenin sağcı başkanı Javier Milei’nin önerdiği reformları protesto edenlerle polis arasında çatışma yaşandı. Eylemcilerin molotof kokteyli ve taş atmaları üzerine polis, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti.

Yerel basın, yaşananları “bir savaş alanına benzetirken”, bazı kişilerin yaralandığını bildirdi. Milyonlarca kişiyi etkilemesi beklenen reform paketi, ekonomik bir acil durum ilan edilmesini, emekli maaşlarının azaltılmasını ve işçi haklarının kesilmesini öngörüyor. Bu önerilerin toplumda büyük tartışmalara neden olduğu açıkça görülüyor.

Bu teklife solcu partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri tarafından karşı çıkılıyor.

Senato’da yapılan oylama 36-36 beraberlikle sonuçlandı. Meclis Başkanlığı görevini üstlenen ülkenin Başkan Yardımcısı Victoria Villarruel’in eşitliği bozmasıyla tasarı geçici olarak kabul edildi. Tasarının 328 maddesi madde madde görüşüldükten sonra tamamının Perşembe günü kabul edilmesi bekleniyor. Daha sonra, tasarının nihai onayını alması için alt meclise gönderilecek.

Başkent sokaklarında protestocuların taşıdığı pankartlarda “Ülke satılık değil, ülke savunulur” ve “Bir devlet başkanı ülkesinden nasıl nefret edebilir?” gibi ifadeler yer aldı. Protestocular, tel örgüleri aşarak Kongre’ye doğru ilerlemeye çalıştı ancak polis müdahalesiyle karşılaştılar. Göstericiler, kendilerine biber gazı sıkan polislere taşlarla yanıt verdi.

AFP haber ajansına konuşan milletvekili Cecilia Moreau, kalabalıkta bulunan en az beş muhalif milletvekilinin hastaneye kaldırıldığını söyledi. Yetkililer, en az 20 polis memurunun da yaralandığını açıkladı. Güvenlik güçlerinin aktardığına göre, 15 kişi gözaltına alındı.

Yerel basın, göstericilerin biri bir medya kuruluşuna ait olmak üzere iki aracı yaktığını bildirdi.Milei’nin ofisi, çıkan olayların ardından göstericileri “darbe girişiminde bulunan teröristler” olarak nitelendirdi ve olayları bastıran güvenlik güçlerine teşekkür etti. Buenos Aires’te düzenlenen bir konferansta konuşan Milei, “Arjantin’i değiştireceğiz, dünyanın en liberal ülkesi haline getireceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx