Bilimsel çalışma ortaya koydu: Demans riski azalıyor

Genç Nesillerde Demans Görülme Riski Azalıyor

Demans, yaşlanmaya bağlı hastalıklar arasında öne çıkan bir sorundur. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, son zamanlarda yayımlanan JAMA Nöroloji dergisinde yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere demansın genç nesillerde daha az görülme riskine işaret etti.

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, demans gelişiminin insan beynini etkileyen genetik ve çevresel faktörlere bağlı olduğunu belirtti. JAMA Nöroloji dergisindeki bir araştırmada, son nesillerde beyin hacmi ve bilişsel işlevlerle ilişkili beyin bölgelerinde kalınlık artışı olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Asil, yapılan araştırmanın sonucunda 1970’lerde doğan bireylerin, 1930’larda doğanlara göre demans riskinin daha düşük olduğunu açıkladı. Framingham Kalp Çalışması’ndaki verilere dayanarak, beyin hacminde yaşanan artışın, yıllar içinde beyin volümlerinde %6.6, hipokampüs volümlerinde %14.4 ve beyaz cevher volümlerinde %5.7 seviyesinde olduğunu belirtti.

“Çevresel ve bilişsel faktörlerin kontrol altında olması önemli”

“Daha iyi sağlık hizmetleri, damarsal risk faktörlerinin kontrol altına alınması, beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesi ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi gibi etmenler, bu artışın arkasındaki sebepler arasında yer alıyor” diyen Prof. Dr. Asil, yaşamın erken dönemlerinde çevresel ve bilişsel faktörlerin kontrol altına alınmasının demans riskini önemli ölçüde azaltabileceğini belirtti.

“Demansın Gelişimi Engelenebilir”

Beyin sağlığını korumanın ve demans riskini azaltmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Asil, “Yaşam boyunca dikkat edilmesi gereken faktörler, beyin sağlığını korumak ve demans gelişimini engellemek için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı yaşam koşullarına sahip olmak, beyin hacmi ve işlevlerinde olumlu değişikliklere yol açabilir” dedi.

(DHA)

Kuantum bilgisayarlar tüm şifreleri kırabilir mi? – Prof. Zafer Gedik anlatıyor

Related Posts

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.