E-ticaret gelirlerini gizleyen 4 bin 95 mükellef tespit edildi

GİB, Sanal POS Kullanarak Gelir Elde Edenleri İnceledi

Gelir İdaresi, e-ticarette yaygın olarak kullanılan sanal POS sistemleri aracılığıyla elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi için çalışmalarını hızlandırdı.

2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin durumlarını inceleyen GİB, bu gelirlerin vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığını detaylı bir şekilde analiz etti.

Bakanlık veri tabanındaki bilgileri kullanarak yapılan incelemede, yüksek risk taşıyan mükellefler belirlendi.

Yapılan detaylı analizler sonucunda, gelir elde eden ancak vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin toplamda 37 milyar liralık geliri gizlediği ortaya çıktı.

Sektörel İnceleme Sonuçları

Tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten mükelleflerin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Analizler sonucunda vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği tespit edildi.

Vergi mükellefiyeti olmayan ve bilgisayar sarf malzemeleri satışı yapan bu kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Gönüllü Uyum Çağrısı

GİB, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izah” mekanizmasını devreye soktu.

Vergi beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan kişilere cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirme yapılıyor ve gönüllü uyum çağrısında bulunuluyor.

Gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanıyor.

Gönüllü uyum göstermeyenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem başlatılacak.

İlk etapta e-ticaret gelirlerini gizlediği belirlenen 561 mükellef için uyum süreci başlatıldı.

Uyum Göstermeyenler Ceza Alacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaybının takibinin daha kolay hale geldiğini vurgulayarak, sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenlerin vergilerini ödemek zorunda olduklarını belirtti.

Bakan Şimşek, mükellefleri gönüllü olarak uyum sürecine davet ettiklerini ve uyum göstermeyenler için cezai işlemlerin devreye gireceğini açıkladı.

Related Posts

İsrail, İran’a saldırdı: Euro dolar ne kadar oldu?

İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırıları sonrası altın ve petrol fiyatlarında rekor artış yaşandı, aynı zamanda döviz piyasalarında da hareketlilik sürüyor. Peki, dolar ve euro hangi seviyelerde? İşte 13 Haziran 2025 Cuma günü itibarıyla güncel …

81 ilde pazar günü teslimat dönemi

Hepsiburada, pazar günü teslimat hizmetini başlattığını duyurdu.

Bakan Şimşek enflasyonda yine geleceği işaret etti: ‘2026’da fiyatlar çok daha yavaş artacak’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının işleyişine ve enflasyon sürecine dair açıklamalarda bulundu. İç ve dış şoklara karşı uygulanan politikaların sürdüğünü belirtti. Enflasyon rezerv ve finansman konularında son durumu paylaştı.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndan kira ve enflasyon değerlendirmesi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), 2025 yılının dördüncü toplantısını bugün gerçekleştirdi. Toplantıda küresel ticarette artan korumacılık eğilimleri, belirsizlikler ve Türkiye ekonomisinin bu süreçte değerlendirebileceği fırsatlar masaya yatırıldı …

Kuzey Kore’de büyük bir internet kesintisi yaşandı

Kuzey Kore’de internet, cumartesi günü birkaç saat süren büyük bir kesintiye uğradı. Bu kesinti, hükümet web sitelerine ve resmi haber servislerine olan bağlantıyı keserek, içine kapanık ülkeyi siber alemden kopardı.

Antalya’nın ünlü tantunicisiydi: Dana eti değil at-eşek eti kullandı ama paylaşımları hız kesmedi

Tarım ve Orman Bakanlığı, 16 Nisan 2025 tarihinde yayımladığı gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmaların yanı sıra insan sağlığını tehlikeye düşüren firmaları da açıklamıştı. Listede yer alan dikkat çekici isimlerden biri ise sosyal medyada …