Her 3 kadından 1’i hiç jinekolojik muayene yaptırmıyor! Bu belirtilere dikkat

Erken Tanı İle Rahim Ağzı Kanserine Dikkat!

Dünyada en sık görülen rahim ağzı kanseri, ilişki sırasında ağrı, renk ve kokudaki değişiklikler, pelvik bölgede sızı ve bacaklarda şişlik gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Erken evrede tanı konulması durumunda ise erken tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Rahim ağzı ve diğer kadın kanserlerinden korunmak için düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak önemli bir adımdır. Adet düzeninin kontrol edilmesi, adet dönemlerindeki değişimlerin gözlemlenmesi ve vajinal akıntıların uzman bir doktor ile paylaşılması da sağlık açısından büyük önem taşımaktadır.

Ülkemizde uygulanan rahim ağzı kanseri tarama programı sayesinde, lezyonların erken teşhisi mümkün olabilmekte ve tedavi süreci başlatılabilmektedir. Ancak bu süreç, kadınları psikolojik ve sosyal açıdan da olumsuz etkileyebilmekte ve bazen doktor kontrollerinin ertelenmesine neden olabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri hastalığın evresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Erken evrede görülen belirtiler arasında vajinal akıntı, kötü koku, ara kanama ve ilişki sonrası kanama yer almaktadır. İlerleyen evrelerde ise karın alt bölgesinde ağrı, vajinal kanamada artış, işeme ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Rahim ağzı kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Rutin kontroller sırasında alınan smear veya HPV testleri ile erken evrede teşhis edilebilen kanserler, genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle düzenli olarak doktor kontrolü yaptırmak ve olası belirtileri ihmal etmemek büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.