İngiltere ve Hindistan’dan tarihi ticaret anlaşması

İngiltere ve Hindistan Arasında Tarihi Ticaret Anlaşması İmzalandı

İngiltere ve Hindistan arasında, oldukça önemli olarak nitelendirilen bir ikili ticaret anlaşması imzalandı. İngiltere Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, anlaşma ile İngiltere’den Hindistan’a yapılan ihracatta vergi indirimleri gerçekleşecek. Bu kapsamda, İskoç viskisi, kozmetik ve tıbbi cihazlar gibi temel ürünlerde Hindistan’a uygulanan vergiler düşürülecek.

Özellikle viski ve cin gibi içki kategorisinde geçerli olan gümrük vergileri, anlaşmanın 10. yılında ciddi bir şekilde düşürülecek. Ayrıca otomotiv ihracatına yönelik vergiler de belirli kota kapsamında yüzde 10’a kadar indirilecek.

Her iki ülke arasındaki ticaretin artması ve ürünlerin daha uygun fiyatlarla tüketicilere sunulması hedefleniyor. Havacılık sektörü, kozmetik, kuzu eti, tıbbi cihazlar, somon balığı, elektrikli makineler ve gazlı içecekler gibi birçok ürün ticaret anlaşması kapsamına alındı.

Ticaret anlaşması ile İngiltere ve Hindistan arasındaki ticaret rakamlarının artması ve ekonomik katkı sağlaması bekleniyor. İngiliz ekonomisine yıllık 4,8 milyar sterlin katkı yapması öngörülüyor, böylece ikili ticaret 25,5 milyar sterline ulaşacak. Bu anlaşma, Brexit sonrası İngiltere’nin gerçekleştirdiği en büyük ticaret anlaşması olarak öne çıkıyor.

İmzalanan ticaret anlaşması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Keir Starmer, “Ticaret ve ekonomi için yeni bir dönemdeyiz. İngiliz ekonomisini güçlendirmek ve çalışan insanlara daha fazla kazanç sağlamak için daha hızlı hareket etmeliyiz. Hindistan ile imzalanan bu anlaşma, ekonomimizi büyütecek” dedi.

Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ise, Hindistan ile imzalanan bu anlaşmanın İngiliz halkı için büyük bir kazanım olduğunu belirtti. Küresel belirsizliklerin yaşandığı bir dönemde, küresel ticarete yönelik bu pragmatik yaklaşımın işletmelere ve tüketicilere istikrar sağlayacağını vurguladı.

İngiltere ve Hindistan, ticaret anlaşması görüşmelerini şubat ayında başlatmıştı ve sonuç olarak önemli bir anlaşmaya imza attılar.

Related Posts

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Brent petrol fırladı: ABD-Çin görüşmeleri piyasayı sallıyor! (7 Mayıs 2025)

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 1,3 artışla 62,73 dolara yükseldi. Batı Teksas (WTI) ham petrol ise 59,54 dolardan işlem gördü. Dün 62,65 dolara kadar çıkan Brent petrol, günü 61,89 dolardan tamamlamıştı. Bugün saat 09.40 …

İslam Memiş ‘çarşambayı bekleyin’ demişti ama gram altın coştu!

Altın alım satımı yapacaklar ve yatırımcıların yakından takip ettiği altın fiyatlarında hareketlilik sürüyor. Tarihi rekorları kırdıktan sonra geçen haftayı düşüşle geçiren altın, yatırımcısını düşündürdü. Art arda kırdığı rekorların ardından düşüşe …

Anlaşma sağlanamazsa fatura ağır: AB, ABD mallarına 100 milyar euroluk ek vergi getirebilir

AB, ABD ile ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlanamaması halinde, 100 milyar euroluk Amerikan ürününe ek vergi uygulamaya hazırlanıyor. Bloomberg’in aktardığına göre, karşı önlemler yarın üye ülkelerle paylaşılacak ve son liste için bir aylık istişare süreci başlatılacak.

Bedava bir dal için kilometrelik kuyruk oluştu

Ekonomik krizi derinlemesine yaşayan Türkiye’de her gün yeni bir kuyruk manzarası yaşanıyor. Ucuz gıda kuyrukları sık sık gündeme gelirken, bu kez domates fidesi için oluşan kuyruk dikkat çekti. Kayseri’de AKP’li Kocasinan Belediyesi tarafından …

CHP’li Gürer: Don arpanın verim ve rekolte kaybına yol açtı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan zarar gören tarım ürünlerini yerinde inceleyerek üreticilerin sorunlarını dinledi. Gürer, “Donla ilgili tablo zaman geçtikçe daha belirgin hale geliyor ve arpanın farklı bölgelerinde verim ve rekolte kaybına yol açıyor” dedi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir