İsrail ve Hizbullah arasındaki karşılıklı saldırı ve çatışmaların durması için 27 Kasım’da yürürlüğe giren ve 18 Şubat’a kadar uzatılan ateşkese ilişkin İsrail ordusundan açıklama yapıldı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, İsrail’in ülkede işgal ettiği topraklardan çekilmesi için son tarih olan 18 Şubat sonrasında Lübnan’ın güneyindeki ‘beş stratejik’ noktada ‘az sayıda’ asker bırakacağını söyledi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, IDF Sözcüsü Nadav Shoshani, “İsrail vatandaşlarını savunmak, bu sürecin tamamlandığından emin olmak ve nihayetinde Lübnan silahlı kuvvetlerine devretmek için bu noktalarda kalmamız gerekiyor” diyerek, söz konusu hamlenin ateşkes anlaşması mekanizmasına uygun olduğunu ileri sürdü. Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn da bugün yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşması gereği yarın İsrail’in Lübnan’ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden tam bir çekilmenin olmayacağından ‘endişeli’ olduklarını, İsrail’in Lübnan’daki işgalinin devam etmesi konusunda dikkatli olunması gerektiğini söylemişti.
LÜBNAN CUMHURBAŞKANI: SAVAŞ SEÇENEĞİ FAYDA VERMİYOR
AA’nın aktardığına göre, Lübnan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Avn’ın Gazeteciler Sendikası ile görüşme sonrasında yaptığı açıklamalara yer verildi. Açıklamaya göre, Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde işgal ettiği bölgelerden çekilmesi konusunda “İsrail düşmanına güvenilemez. Yarın tam bir çekilmenin olmayacağından endişeliyiz” ifadelerini kullandı. İsrail’in işgal ettiği bölgelerden çekilmemesi ihtimalini de değerlendiren Avn, “Savaş seçeneği fayda vermiyor, diplomatik yollardan çalışacağız. Çünkü Lübnan artık yeni bir savaşa tahammül edemiyor. Lübnan ordusu, İsraillilerin çekileceği köy ve kasabalara konuşlanmaya hazır” diye konuştu.
Avn, “Önemli olan İsrail’in çekilmesinin sağlanması” diyerek, Hizbullah’ın elindeki silahlar konusunun Lübnanlılar arasında uzlaşılarak çözülmesi gerektiğini işaret etti. Lübnan ordusunda ‘her bölge ve mezhepten’ mensupların bulunduğunun altını çizen Avn, ordu içerisinde mezhep çatışmasının söz konusu olmadığını dile getirdi.
Avn, Lübnan’da yeni kurulan hükümetin güvenoyu kazanması sonrasında Suriyeli mülteciler için komite kurulacağı ve konuya ilişkin meselelerde çözümler aranacağı bilgisini verdi.
Ne olmuştu?
Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım 2024’te ateşkese varılmıştı. Anlaşma kapsamında İsrail ordusunun 60 gün içinde Lübnan’ın güneyinde işgal ettiği noktalardan çekilmesi gerekiyordu. Ancak İsrail, Lübnan ordusunun ülkenin güneyine ‘tam olarak yerleşmediğini’ ileri sürerek, işgal süresini 18 Şubat’a kadar uzatmıştı. Anlaşmaya göre işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gereken sürenin uzatılmasını isteyen İsrail, 5 noktada askerlerini konuşlandıracağı yönünde açıklamalarda bulunurken, Lübnanlı yetkililer buna karşı çıkıyor. Ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girdiği 27 Kasım 2024’ten bu yana sık sık anlaşmayı ihlal eden İsrail ordusunun saldırılarında, 73 kişi hayatını kaybederken, 265 kişi yaralandı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)
More Stories
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri gözaltılara ve soruşturmalara tepki gösterdi
Tunceli’de Kamyonet Munzur Nehri’ne Uçtu
Yenişehir Belediyesi, Paris’te çalınan Atatürk Büstünün yerine yenisini gönderdi