Alışveriş merkezleri ve perakende ortasında ortak alan sarfiyatları ve yüksek elektrik faturaları üzerinden yürüyen tartışma sürerken Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Lideri Prof. Dr. Hüseyin Altaş, yaptığı açıklamada perakende dalının “15 yılın en kral dönemini” yaşadığını söyledi.
Pandemide ertelenen talebin ve enflasyon ortamının dalın lehine bir durum yarattığını anlatan Altaş, “Tüm dünyada enflasyondan ötürü fiyatlar artacak beklentisiyle talepler öne çekiliyor. Perakendeciler ‘enflasyon var’ diye ağlıyorlar fakat bu durum gerçekte dalın işine geliyor. Timsah gözyaşları döküyorlar. Enflasyonu mazeret ederek fiyatları önemli formda artırdılar. Perakende bu yıl enflasyondan arındırılmış haliyle bile yüzde 40 büyüdü” diye konuştu.
SEKTÖR AVM’LERLE BÜYÜDÜ
AYD Lider Yardımcısı Cem Eriç ise AVM’ler’in Türkiye’de perakende kesiminin büyümesinin motoru olduğunu kaydetti. Eriç, “AVM’lerde mağaza açarak büyüdüler. Birçok markanın yurtdışına açılmasında da AVM’lerin büyük rolü var. Bölüm AVM’lerle birlikte büyüdü” diye konuştu.
Hüseyin Altaş’ın verdiği bilgiye nazaran, 2000’li yılların başında 42 AVM sayısı bugün 446’ya ulaşmış durumda. Dernek olarak gayrimenkul kira rejiminin ticari gayrimenkul kira rejimi olarak tekrar düzenlenmesini talep ettiklerini anlatan Prof. Altaş, bütün gelişmiş batı ülkelerinde toplumsal gayrimenkul kira rejimi ile ticari gayrimenkul kira rejiminin farklı olduğunu belirtti.
BORÇLARDA YİNE YAPILANDIRMA İSTİYORUZ
Kira gelirlerinin 2018’de yapılan düzenlemeyle TL’ye döndüğünü hatırlatan Altaş, bölümün döviz borcunun yapılandırılmasını talep ederek şu modeli önerdi:
“Düzenlemeyle kredilerimiz döviz, gelirlerimiz ise TL olarak kaldı. ‘Mevcut borcun 1/3’ünü yani 3-4 yıla kadar olan kısmını TL olarak yapılandıralım. 4 ila 8-10 yıl ortasını tekrar dövizle borç ödemeye devam edelim. 8 yahut 10’uncu yılda da balon olarak kalan 1/3’ü ödeyelim’ diyoruz. Yapılandırma için piyasa hadlerinde uygun bir faiz oranı belirlenmeli.”