Mounjaro ve Wegovy: Kilo verme ilaçlarının hangisi daha etkili?

Yeni Zayıflama İlaçları Karşılaştırıldı: Mounjaro vs. Wegovy

James Gallagher
Sağlık ve Bilim Muhabiri

Son günlerde yapılan bir araştırmada, iki zayıflama ilacı Mounjaro ve Wegovy’nin etkileri karşılaştırıldı ve ilginç sonuçlar elde edildi.

Yapılan incelemede, her iki ilacın da kilo verme konusunda etkili olduğu belirlendi. Ancak 72 haftalık tedavi sonunda Mounjaro kullananların %20’lik kilo kaybı, Wegovy kullananların %14’lük kilo kaybını geride bıraktığı görüldü.

Araştırmayı yürüten uzmanlar, her iki ilacın da faydalı olduğunu ancak Mounjaro’nun daha fazla kilo vermesi gerekenlere daha çok yardımcı olabileceğini belirtti.

Wegovy olarak da bilinen semaglutid, yemekten sonra vücutta salgılanan bir hormonun etkisini taklit ederek beyindeki iştahı kontrol altında tutuyor. Diğer yandan Mounjaro veya tirzepatid ise farklı bir mekanizmayla çalışarak kilo vermeye yardımcı oluyor.

Ortalama 113 kg ağırlığındaki 750 obez kişinin katıldığı araştırmada, Mounjaro’nun üreticisi Eli Lilly tarafından finanse edildi.

Yapılan incelemeler sonucunda:

  • Mounjaro kullananların %32’si vücut ağırlıklarının dörtte birini kaybetti, buna karşılık Wegovy kullananlarda bu oran %16’da kaldı.
  • Mounjaro kullananların bel çevreleri 18 cm küçülürken, Wegovy kullananlarda bu oran 13 cm olarak ölçüldü.
  • Mounjaro kullananların kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol seviyeleri Wegovy kullanıcılarına göre daha düşük çıktı.
  • Her iki ilacın da benzer yan etkilere sahip olduğu gözlendi, ancak kadınların erkeklere göre daha fazla kilo verme eğiliminde olduğu belirlendi.

Araştırmayı yöneten Dr. Louis Aronne, “Obezite hastaları için semaglutid (Wegovy) oldukça etkili olacaktır, ancak daha fazla kilo vermesi gerekenler için tirzepatid (Mounjaro) daha iyi sonuçlar verebilir” dedi.

Tirzepatide Daha Fazla Talep Görüyor

Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Naveed Sattar ise, iki ilacın da iyi seçenekler olduğunu belirtirken, “Bazıları %15 kilo kaybıyla memnun olabilirken, diğerleri daha fazla kilo vermek isteyebilir” dedi.

Mevcut durumda tirzepatid (Mounjaro) satışlarının semaglutid’in önünde olduğunu vurgulayan Prof. Sattar, yapılan araştırmanın bu durumu hızlandırabileceğini ifade etti.

Diğer yandan Wegovy, kalp krizi gibi durumları önlemek için ruhsatlı bir ilaçken, Mounjaro için benzer çalışmalar henüz tamamlanmış değil.

Zayıflama ilaçlarına yönelik araştırmalar devam ederken, yeni ilaç formları ve daha etkili tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar sürdürülüyor.

Prof. Sattar, yapılan araştırmaların obezitenin önlenmesi konusunda umut verici olduğunu belirtirken, toplumların daha sağlıklı hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

Bu haberi BBC gazetecileri hazırlayıp kontrol etmiştir ve çeviri sürecinde yapay zekadan da faydalanılmıştır.

Related Posts

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.

Evliliklerin ilk 1 yılında ortaya çıkıyor: Öpüşürken bulaşan bu hastalık daha öncekileri unutturacak

İranlı araştırmacı Reza Rastmanesh önderliğindeki yeni çalışma, depresyon ve anksiyetenin sadece duygusal etkileşimle değil, öpüşme ve yakın temas yoluyla ağız bakterileri aracılığıyla da partnerler arasında “bulaşabileceğini” ortaya koydu.