Kadınlar, Türkiye’nin İmalat Sektöründe Dijital ve Yeşil Dönüşümde Liderlik Ediyor
Kadınlar, dijital ve yeşil dönüşüm sürecinde Türkiye’nin dinamik imalat sanayine başarılı bir şekilde katkıda bulunuyor. Kadınlar, imalat sektöründeki işgücünün yalnızca %27’sini oluşturuyor. Ancak, “İmalat sektörü sadece Türkiye’de değil tüm dünyada geleneksel olarak kadın dostu bir ortam değil. Amacımız bu zihniyeti değiştirmek ve daha kapsayıcı bir sektör yaratmak” diyor İmalat Sektöründe Kadınların Güçlendirilmesi Modelleri Geliştirme Projesi’nin yöneticisi Emin Çetin Haşar. Proje, Türkiye İşveren Dernekleri Konfederasyonu (TİSK) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile işbirliği içinde uygulanıyor ve Avrupa Birliği (AB) tarafından 8,5 milyon avroluk bir yatırımla finanse ediliyor.
Projenin amacı pilot dönüşüm örnekleri sergilemek, kalıplaşmış düşünceleri yıkmak ve Türkiye’nin imalat sektöründe cinsiyet eşitliğini teşvik etmek olarak sıralanıyor.
Proje Katılımcılarına Yenilikçi Eğitimler
Girişim, katılımcılarına otomasyon ve dijital çözümler konusunda uygulamalı eğitimler sunuyor. Ayrıca 100 imalat şirketiyle işbirliği yaparak bu şirketlerin dijital olgunluklarını değerlendiriyor ve dönüşüm süreçlerinde rehberlik ediyor. Aynı zamanda, 200 kadın işçi otomasyon eğitimi alırken, 200 STEM eğitimi almış kadın “değişim ajanı” olarak liderlik rollerine hazırlanıyor.
Projede eğitimlerin ötesine geçilerek katılımcılar, kendilerine uygun şirketlerle eşleştiriliyor ve maaşları sübvanse edilerek istihdam olanakları kolaylaştırılıyor.
Proje Katılımcılarından Örnekler
Bilgisayar mühendisi Esma Diler, projenin sunduğu fırsatları değerlendirerek otomotiv parçaları üretim şirketinde iş buldu. Makine mühendisi Ayşe Nur Yıldırım ise proje sayesinde akıllı üretim konusunda fabrikasına yardımcı oluyor. Endüstri mühendisi Mısra Toprak ise hem iş dünyasında kadın temsilini arttırıyor hem de şirketlerin dijitalleşme ve sürdürülebilirlik projelerine katkı sağlıyor.
Dijital ve Yeşil Dönüşümü Desteklemek
Proje, şirketlere daha kapsayıcı iş yerleri oluşturmaları konusunda rehberlik ediyor ve sürdürülebilir endüstriyel uygulamaları teşvik ediyor. Şirketler, dünya çapında tanınan Akıllı Endüstriye Hazırlık Endeksi (SIRI) metodolojisi kullanılarak değerlendiriliyor.
MEXT Teknoloji Merkezi, projenin önemli bir bileşeni olup katılımcılara otomasyon ve dijital çözümler konusunda pratik eğitimler sunmaktadır. MEXT’te gerçek endüstri araçlarıyla pratik yaparak, kadınlar işyerlerinde hemen uygulayabilecekleri beceriler kazanıyorlar.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski, projenin Türkiye’deki endüstriyel dönüşüm için önemli bir model olduğunu belirterek, kadınları iş dünyasında liderlik etmeye teşvik ederek, Türkiye’nin daha yeşil, dijital ve rekabetçi bir sanayi ortamına doğru ilerlemesine katkı sağladığını ifade ediyor.