Türkiye’nin narenciye ihracatını Doğu Akdeniz illeri sırtladı

Türkiye’nin Narenciye İhracatını Doğu Akdeniz İlleri Sırtladı

Geçen yıl Türkiye’nin narenciye ihracatında önemli bir rol oynayan Mersin, Hatay ve Adana illeri, farklı ülkelere 769 milyon 893 bin dolarlık ürün göndererek yüzde 73,8’lik bir pay elde etti.

Doğu Akdeniz’in iklim özellikleri ve verimli toprakları sayesinde yaş meyve ve sebze üretiminde öne çıkan bu iller, 2024’te Türkiye’nin narenciye ihracatına büyük katkı sağladı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, geçen yıl gerçekleştirilen 1 milyar 46 milyon 128 bin dolarlık narenciye dış satımının 769 milyon 893 bin dolarlık kısmı Mersin, Hatay ve Adana’dan yapıldı.

Mersin, 676 bin ton narenciye göndererek 437 milyon 164 bin dolarlık döviz geliri elde ederek Türkiye’nin narenciye ihracatında başı çekti.

İkinci sırada Hatay, 213 milyon 145 bin dolarlık ve üçüncü sırada Adana ise 119 milyon 583 bin dolarlık narenciye dış satışı gerçekleştirdi.

Bu illerden en fazla ihracat Rusya’ya yapıldı ve en çok tercih edilen ürün ise mandalinaydı.

“Üreticilerimiz Dünya Kalitesinde Ürün Yetiştiriyor”

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, Mersin, Hatay ve Adana’nın narenciye ihracatındaki payının yüzde 73,8 olduğunu belirtti.

Bölgenin ürün kalitesine vurgu yapan Kaçmaz, “Üreticilerimiz dünya kalitesinde ürün yetiştiriyor. Bu sayede dış satışta herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaçmaz, narenciye dış satımında önde olan illerin lojistik avantajlarına dikkat çekerek, “Mersin, Hatay ve Adana gibi iller lojistik altyapılarıyla öne çıkıyor. Bu nedenle üreticiler, paketleme tesisleri ve ihracatçılar bu bölgelerde yoğunlaşıyor. Bölgenin ürün kalitesi ve lezzeti yurt dışında da tercih ediliyor.” dedi.


Anadolu İnsanının Osmanlı İmparatorluğu Zamanında Tanıştığı Bale Nedir?

Related Posts

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı…

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Şiddetli İstanbul depremi sonrası gözler konut sigortalarında! Deprem fiyatları yükseltti mi?

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik büyük depremin ardından zorunlu deprem sigortası ve özel konut sigortalarının önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Türkiye genelinde ise 20 milyon konutun sadece 11.2 milyonu zorunlu deprem sigortalı. Peki son yaşananların ardından fiyatlar ve talepte bir artış oldu mu? İstanbul’da zorunlu deprem sigortası ve konut sigortası yaptırmak isteyen bir kişi ortalama ne kadar ödüyor? İşte detaylar…

Deprem fırsatçıları yine iş başında! Satılık ve kiralık fiyatlara sıkı takip

İstanbul’da yaşanan 6.2’lik şiddetli deprem sonrası fırsatçılar yine harekete geçti. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, İstanbul depremi sonrası kiralık ve satılık ilanlarda yaşanan fiyat artışlarına karşı cezaların uygulanacağını duyurdu. Özellikle bu süreçte vatandaşlar İstanbul dışına harekete geçti. Peki hangi bölgelere talep oldu? İşte detaylar…

TOBB’dan ekonomi alarmı: Finansman zorluğu, artan maliyetler ve zirai don…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 7 bölge toplantısında, 81 il ve 160 ilçeden gelen oda-borsa temsilcileri iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdi. Finansmana erişim zorluğu, zirai don ve artan maliyetler öne çıkan sorunlar arasında yer aldı.

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir