Uzmanından “HMPV” açıklaması: Türkiye’de anormal durum yok

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Türkiye’de HMPV Virüsü Anormal Bir Durum Oluşturmuyor”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyayı sarsan koronavirüs pandemisinin ardından Çin’de son günlerde görülen ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan insan metapnömovirüsü (HMPV) vakalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Özlü, Çin’de artan insan metapnömovirüsü vakalarının doğruluğu konusunda belirsizlik olduğunu vurgulayarak, “İnsan metapnömovirüsü, bilinen bir virüstür ve genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Soğuk algınlığı, nezle ve bazen de bronşit gibi hastalıklara yol açabilir. Ancak, Çin’deki yoğunluk ve panik yaratan haberlerin doğruluğu konusunda net bir bilgiye sahip değiliz. Çin hükümeti henüz resmi bir açıklama yapmadı. Dünya Sağlık Örgütü de konuyla ilgili herhangi bir uyarıda bulunmadı” dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de durumun kontrol altında olduğunu belirtti ve şunları kaydetti:

“Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, HMPV virüsünü düzenli olarak izlemekte ve mevsimsel enfeksiyon artışlarını takip etmektedir. Bu tür virüsler, genellikle kış aylarında yaygınlaşır. Türkiye’nin her bölgesinden düzenli numuneler alınıp incelenmektedir. Şu ana kadar ülkemizde herhangi bir anormal durum gözlemlenmemiştir. Dolayısıyla, endişe verici bir durum olmadığını düşünüyorum. Bu virüs, döngüsel olarak görülen bir virüstür ve sağlık kuruluşlarımız tarafından yakından takip edilmektedir.”

Prof. Dr. Özlü’nün açıklamaları, insan metapnömovirüsü hakkında merak edilenleri aydınlatırken, Türkiye’deki durumun kontrol altında olduğunu ve herhangi bir telaşa gerek olmadığını vurgulamış oldu. (DHA)

Related Posts

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

‘Bana bir şey olmaz’ demeyin, gençler arasında da hızla yayıldı

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan, gençlerde giderek artan hipertansiyon riskine dikkat çekerek, “Bana bir şey olmaz” düşüncesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Hipertansiyonun erken teşhis edilmemesi halinde kalp damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

Türkiye’de çocuklarda işitme kaybı oranı küresel ortalama iki katı!

Duymer İşitme Cihazları, çocuklarda işitme kaybı konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Şimdi Farkına Var, Yarına Ses Ver’ başlıklı bir etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte işitme cihazlarının kullanımı, adaptasyon süreci, çocuklarda işitme kaybının erken tanı ve teşhisin önemi gibi birçok konu ele alındı. Duymer CEO’su Salih Baz, “Türkiye’de her 1000 çocuktan 4’ü işitme kaybı yaşıyor” dedi.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.