Villa olarak başlayıp; üniversite binası yaptılar: Yıkım kararı verildi!

Arnavutköy Bolluca’da kurulması planlanan özel Arnavutköy Üniversitesi inşaatında bir dizi skandalın yaşandığı ortaya çıktı. Açılan dava dosyalarına ilişkin mahkemelerin verdiği kararlar, hazırlanan bilirkişi raporları ile belediyelerin verdiği kararlar, kaçak üniversite inşaatı ile ilgili çarpıcı detayları ortaya koyuyor.

VİLLA ÜSTÜNE ÜNİVERSİTE BİNASI!
Dava dosyalarına göre Mustafa Demirci’nin başında olduğu Demirci Eğitim Vakfı, özel bir üniversite kurulması için harekete geçti. En az 10 bin öğrencinin eğitim görebilmesi için planlanan üniversite yerleşkesi için ilk skandal, seçilen yer ile ilgili oldu. Üniversite binası, 2009 yılında yapılmaya başlanan villaların üzerine kurulmaya başlandı.


Proje, 2009 yılında villa olarak planlandı.

TEMELİN ALTINA EK BODRUM
Villa olarak tasarlanan yerde başlanan inşaat ile ilgili ortaya çıkan bilgiler ise dehşet verici. Villa için atılan temelin altına girilerek ek bodrum katlar yapıldı. Hiçbir izin alınmadan, kaçak bir tünel dahi inşa edildi. Üniversite yerleşkesi için inşa edilen binadaki skandalları ise Arnavutköy Belediyesi ekiplerinin yaptığı inceleme ile ortaya çıktı.

ONLARCA KOLON KAYIP

YIKIM KARARI VERİLDİ
İSKİ yönetmeliğine aykırı olarak su havzasında inşa edilen kaçak üniversite binası ile ilgili ilk hamlenin İBB’den geldiği anlaşıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, kaçak binanın mühürlenmesi kararı verdi. Devam eden süreçte Arnavutköy Belediyesi Encümeni de kaçak inşaat için yıkım kararı verdi.

RAPOR, SKANDALI ORTAYA KOYDU
Ruhsatı iptal edilen kaçak yapı ile ilgili İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nde açılan dava dosyasına giren bilirkişi raporu ise, bina ile ilgili skandalları tek tek ortaya koydu.

İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Özkan Şengül, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Barış Sayın ile Yüksek Mimar Doç. Dr. Fatih Yazıcıoğlu’nun imzasını taşıyan 21 Ağustos 2023 tarihli raporda özetle şöyle denildi: “Alanda, eski bir tarihte yapılan villalar var. Üniversite binası da bu villaların üzerine inşa edilmiş. Mevcut temellerin altına ek bodrum katlar eklenmiş. Projede olmayan kolon ve perdeler eklenmiş. Projede yer alan bazı kolon ve perde betonlar ise yerinde yok. Bazı kolon ve perdeler ise projede görünen boyutlardan farklı olmuş. Taşıyıcı sisteme müdahale edildi. Taşıyıcı sistemlerde yapılan değişiklikle ilgili, ilgili belediye veya denetim firmasının kontrolünde yapıldığına ilişkin dava dosyasında her hangi bir bilge veya belge yok” denildi.

BELEDİYE: YIKIM İÇİN PROGRAMA ALINDI!
Ancak, yıkım kararına rağmen kaçak üniversite inşaatı tamamlandı. Arnavutköy Belediyesi kaynakları ise, kaçak inşaatın yıkılmasının programa alındığı bilgisini veriyor.

Arnavutköy Belediyesi önceki dönem meclis üyelerinden Avukat Hikmet Altunkalem, kolon, kiriş ve perde beton eksikliklerini tespit eden bilirkişi raporuna dikkat çekerek, “Olası bir İstanbul depreminde çok büyük risk taşıyor. Yıkım kararının bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor” dedi.


İnşaatı tamamlanan bina ile ilgili yıkım kararı verildi. Foto: Anka Haber Ajansı

BİNADA OLMASI GEREKEN 22 KOLON YOK!
Anka Haber Ajansı’nın haberine göre, üniversite inşaatına devam ettiği iddia edilen vakfın yetkililerinin sorular üzerine herhangi bir açıklamadığı kaydedildi. Arnavutköy Belediye ekiplerinin yerinde inceleme yaptığını da belirten Avukat Altunkalem, “İnceleme neticesinde 22 tane kolonun bulunmadığı, 17 tane perde betonun bulunmadığı ayrıca 12 tane de kirişin bulunmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca giriş katlarında 3.40 olması gereken kat yüksekliği 5.40’a çıkartılmıştır. Bu da statik ve taşıyıcı yapı üzerinde etkili olmaktadır. Binanın tehlikeli bir duruma gelmesine sebep olmuştur” dedi.


Avukat Hikmet Altunkalem: Binada, olması gereken 22 kolon kayıp!

YÖK: BURAYA ÜNİVERSİTE KURULAMAZ
“Bu haliyle burada üniversite kurulması buraya öğrenci alınması mümkün değil” diyen Altunkalem “Yetkililer tarafından yıkım işleminin gerçekleştirilmesi doğru olacaktır. Ayrıca üniversite kurulması amacıyla yapılan başvuruda 2017 senesinde YÖK üniversite kurulması ile ilgili yerinde yaptığı çalışmalarda buranın üniversite kurulmaya uygun olmadığını tespit etmiş ve üniversite başvurusu reddetmiştir, uygun bulmamıştır. Olası bir İstanbul depreminde taşıyıcı kolonların ve statik projesine uygun olmamasından dolayı çok büyük bir risk taşıyor. Onun için bu yıkım kararının bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor.”

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir