Yöresinde Herkesin Bildiği Bir Ot: “Yılda 7 Kez Çorbasını İçene Hastalık Yanaşamazmış”
2 mins read

Yöresinde Herkesin Bildiği Bir Ot: “Yılda 7 Kez Çorbasını İçene Hastalık Yanaşamazmış”

Vücut direncini artıran, hastalık zamanlarında doğal ateş düşürücü etkiye sahip tırşik otunu yakından tanıyıp, çorbasını sofralarınıza konuk edebilirsiniz.

Tirşik otu nedir?

Tirşik, Kürtçe kökenli bir kelime olarak acımsı anlamına gelir ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde popüler olarak kullanılan bir bitkidir. Kasım ile mart ayları arasında doğal olarak yetişen bir yaban pancarı türüdür.

Zehirli özelliklere sahip olan tirşik, çiğ olarak tüketildiğinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Ancak, kurutulmuş veya haşlanmış halde tüketildiğinde bu zehirli maddelerin etkisi gidermektedir. Andırın otu da denen tirşik, Adana, Osmaniye, Tarsus ve Maraş yöresinde yetişir.

Tırşik Çorbası Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 3 kg tırşık
  • Yarım kg dövme
  • 1 kg ayran
  • 250 gram nohut
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 2 su bardağı un
  • Yeterince su

YAPILIŞI

Tırşık otunun acı bir tada sahip olması nedeniyle öncelikle mayalama adı verilen işlem gerçekleştirilir. Tırşık otu ince ince doğrandıktan sonra yıkanıp bir tencerede bekletilir. Az kaynamış suya tırşık otu, dövme ve nohut ilave edildikten sonra koyu kıvamda hazırlanan ayran, tencereye boşaltılır. İki su bardağı un hazırlanan karışıma ilave edilir. Mayalanması için tencerenin üzeri bir örtü ile sıkıca örtülüp yedi sekiz saat bekletilir. Mayalanma süresi tamamlandıktan sonra tencerenin ağzı açılır. Otun rengi sarardığında kıvama geldiği anlaşılır. Ocağa alınır ve yaklaşık olarak 4-5 saat pişirilir. Ocaktan almaya yakın tuzla tatlandırılır. Biraz soğuduktan sonra servis yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir